22. februára 2019
K A R N E V A L

Je piatok, ba čo viac: je posledný školský deň pred jarnými prázdninami. Čaká nás celý týždeň voľna. Atmosféra v škole sa uvoľňuje, lebo sa všetci tešia na čas strávený niekde v prírode, s rodičmi, s kamarátmi,... Zároveň však je ešte stále fašiangové obdobie pred Popolcovou stredou. A v tomto období sa na mnohých miestach vo svete konajú karnevaly. Svet sa zabáva a ľudia sa prezliekajú do masiek, ktoré sú im nejakým spôsobom blízke.

A tak atmosféra sa aj v našej škole stáva veselou, keď o deviatej ráno zaznejú prvé tóny piesní a hudby, ktorá pozýva všetky masky na tanec. Postupne sa telocvičňa premení na rozprávkovú sieň a naplní sa princeznami, princami, kráľmi, bojovníkmi, námorníkmi, zvieratkami. A prichádzajú aj dve rozprávkové strigy spolu so svojimi kumpánmi, ktorí budú tento program uvádzať a sprevádzať.

Aby bola skvelá zábava, z reproduktorov sa ozývajú rytmy, vďaka ktorým by sa ešte aj domček na stračej nôžke hojdal v tanečnom opojení. Z času na čas na malú chvíľku hudba utíchne a mikrofón sa ocitne v rukách niektorých masiek - odvážlivcov, ktorí ostatných obdaria spevom nejakej svojej obľúbenej pesničky. A za chvíľku sa opäť celá rozprávková sála natriasa vo veselom tanci. A ak zaznie vhodná pesnička, všetci nasadajú do vláčika a vyberú sa do sveta fantázie, nie inak ako veselým poskakovaním a tancom v rade za sebou.

Mnohí si hovoríme: Takých dní by mohlo byť v roku viac. Znamenajú totiž radosť a veselosť, uvoľnenie sa, vybláznenie sa. A po skončení týchto veselo strávených chvíľ sa niektorí hneď, iní trochu neskôr pomaly odoberú do svojich domovov, aby strávili týždeň pri činnostiach a aktivitách, ktoré robia najradšej...




 
Mgr. Katarína Mazúrová
Mgr. Beáta Cséfalvayová