7. decembra 2018
M I K U L Á Š     V     N A Š E J     Š K O L E
(besiedka)

Vo štvrtok, 6. decembra nás navštívil Mikuláš na školskom dvore. Keďže sa však ponáhľal, aby stihol navštíviť všetky školy v našom okolí, prisľúbil, že nás navštívi ešte raz.

Áno, svoj sľub dodržal. Prišiel hneď na druhý deň.

Je piatok, píše sa 7. december a dnes na našej škole dostáva učenie červenú. Predvianočná atmosféra je citeľná v celej budove našej školy, avšak najviac ožíva telocvičňa. O deviatej ráno sa totiž zaplní veselým smiechom a radosťou detí, ktorí očakávajú Mikuláša. Pani učiteľka Majka zavoní zvončekom, aby Mikuláša zavolala.

Mikuláš za mocného potlesku vchádza medzi deti. Spolu s čertom. Anjel ale neprišiel. Aký je to Mikuláš, keď nepríde anjel? - premýšľame. No v nasledujúcom okamihu nám už sám Mikuláš odpovedá na našu otázku. Anjelmi sú totiž mamičky a oteckovia, pani učiteľky, pani vychovávateľky, ktoré ich nielen na sviatok svätého Mikuláša, ale stále, každý deň sprevádzajú a učia mnohým krásnym veciam. A tak si na voľné miesto, ktoré je vedľa Mikuláša, každé jedno dieťa môže predstaviť toho svojho anjela. Veď každý z nás má takého anjela v živote.

Mikuláš si sadá na svoje miesto. Deti začínajú svoje vystúpenia. Na začiatku trochu cítiť napätie v detských očkách, ako dopadne ich vystúpenie. Avšak každou minútou sa ich obavy strácajú, deti sa uvoľňujú a prednášajú Mikulášovi a čertovi, ale i svojim rodičom básničky, pesničky a predvádzajú svoje tančeky. Veľký kôš s balíčkami, ktorý Mikuláš priniesol ešte niekedy v noci, často pripúta pozornosť detí, avšak tie napriek tomu veľmi trpezlivo a pokojne sledujú celý program.

Mikuláš nakoniec dostane mikrofón. A radi počujeme, že sa mu program veľmi páčil. Pozýva preto všetky deti k stromčeku, kde je kôš s balíčkami. Deti s radosťou preberajú Mikulášov darček. S Mikulášom sa rozlúčia, aby sa rýchlo nadesiatovali, lebo o chvíľku sa vrátia do telocvične, aby sa vytancovali na diskotéke...