23. novembra 2018
PRVÝ KONCERT HUDOBNEJ AKADÉMIE

Slovenská filharmónia v rámci 70. koncertnej sezóny otvorila cyklus Hudobnej akadémie, ktorú vďaka pani Anke Šalgovičovej a jej občianskemu združeniu Nádej na život budú navštevovať aj naši žiaci. Prvý koncert sa konal v novembri a išlo vskutku o mysteriózny príbeh.

Hudobná detektívka alebo The composer is dead (Skladateľ je mŕtvy) je dielo súčasných amerických umelcov Stookyho a Snicketa, ktorých cieľom je predstaviť mladému poslucháčovi hudobné nástroje v symfonickom orchestri. Pútavým a napínavým spôsobom – hľadaním vraha hudobného skladateľa, deti spoznávajú strunové, drevené dychové, plechové dychové a bicie nástroje, a pravdaže nepostrádateľnú paličku v rukách dirigenta. Vyšetrovateľ začne s výsluchom všetkých podozrivých a je presvedčený o dolapení zločinca. Najprv začne vypočúvať strunové nástroje....

Pódium Koncertnej siene Slovenskej filharmónie patrilo študentom Konzervatória v Bratislave, dirigentovi Jurajovi Jartimovi a úlohy detektíva sa zhostil známy moderátor Martin Vanek.




 
Mgr. Mária Jureníková