22. - 26. októbra 2018
FAREBNÝ TÝŽDEŇ BOJA PROTI DROGÁM

S drogami sa môžeme stretnúť všade okolo nás. Mnoho ľudí je závislých na alkohole, cigaretách, či iných, tvrdších drogách, ale napríklad aj na herných automatoch. Závislosť začína niekedy zvedavosťou, inokedy nudou alebo pocitom nespokojnosti či nešťastia. Zvlášť ohrozenou skupinou sú deti a mladí ľudia, ktorých slabé vedomosti o drogách, alkohole a o závislostiach môžu priviesť k prvým pokusom s týmito nebezpečnými látkami. Človek, ktorý podľahol závislosti, totiž veľmi rýchlo príde na to, že oné predstavy o tom, ako mu droga pomôže preniesť sa nad nejaký ťažký moment v živote, sa rýchlo rozplynú a skutočnosť je presne opačná. A niekedy stačí na začiatok len jedna dávka, len jeden pohárik - a do konca života môžeme viesť boj medzi túžbou vzdať sa toho, čo sme zo zvedavosti či v zúfalstve vyskúšali, a fyzickou či psychickou závislosťou, ktorá nás robí otrokmi a ničí postupne naše zdravie a náš život.

Je to téma, pred ktorou nie je vhodné zatvárať si oči a myslieť si, že nás sa to netýka. Preto je mimoriadne dôležité, aby bola verejnosť, ale hlavne deti, informované o rozličných druhoch závislostí a o ich škodlivosti, a tak aby vedeli povedať drogám jasné "NIE!"

V dňoch 22.-26. októbra 2018 sa naša škola zapojila do európskeho Farebného týždňa boja proti drogám. Každý deň týždňa bol charakteristický nejakou farbou a činnosťou.

V pondelok 22.10.2018 bol deň stromov. Žiaci si obliekli zelené tričká a v rámci aktivít si urobili vychádzky do lesov, parkov, alebo kreslili a maľovali obrázky, ktoré sa týkali ochrany prírody a životného prostredia. Pripomenuli sme si, že výbornou prevenciou proti drogovej závislosti je návšteva prírody, turistika, šport na zdravom vzduchu.

Utorok 23.10.2018 sa niesol v znamení prúžkovaných tričiek. Žiaci mali v tento deň pracovať s plastelínou a vytvoriť pekné diela. Plastelína ako tvarovateľná hmota symbolizuje človeka a jeho schopnosť meniť sa v závislosti od prostredia a vonkajších vplyvov. Človek potrebuje žiť v prostredí pozitívnych podnetov, aby sa do popredia dostali jeho dobré vlastnosti, a hlavne vnútorná spokojnosť so svojím životom. Tak predíde akejkoľvek nebzepečnej závislosti.

Stredu 24.10.2018 sme nazvali "modrou stredou", lebo naša škola na jeden deň "zmodrala", Deti prišli v modrých tričkách. Ich úlohou bolo maľovať, kresliť, tvoriť rôzne diela výtvarného či iného charakteru. Nuda je predzvesťou a počiatkom každého zla. Ak vieme správne využiť svoj voľný čas a venujeme ho svojim darom a talentom, ktoré máme, pociťujeme aj radosť z toho, čo robíme. Vtedy sa človek nenudí, ale vytvára, premýšľa a teší sa zo svojich diel.

Vo štvrtok 25.10.2018 naše tričká mohli byť bodkované alebo ľubovoľné, keďže nie každý mal bodkované tričko. Bodky však symbolizovali loptu. Isto poznáte ten slogan: "Zober loptu, nie drogu!" Preto sa dnešný deň niesol v znamení športových súťaží medzi chlapcami a dievčatami. Hrali sa rôzne šporové hry, niektoré triedy navštívili aj Kuchajdu a zacvičili si na posilňovacích strojoch. Šport totiž prispieva k vybíjaniu nadbytočnej energie, napomáha tvorbe endorfínu. A ak je dobrý kolektív, ktorý spolu športuje a zabáva sa, drogy v ňom miesto nemajú.

V piatok 26.10.2018 sme sa objavili v červených tričkách. Červená farba symbolizuje životaschopnosť, energickosť a zapálenosť. Vyhodnotili sme akciu celého týždňa, zopakovali sme si, čo sme sa naučili v priebehu tohto týždňa o závislostiach na drogách či alkohole a nakoniec žiaci dostali červené jabĺčko, ktoré zároveň symbolizuje zdravý životný štýl. Zároveň sa vytvorila z diel detí aj nástenka, ktorá nám má pripomínať, čomu sa máme v živote vyhýbať.

Prajeme si, aby naše deti nikdy, nikdy nepodľahli prílišnej zvedavosti, ktorá ich môže ohroziť, ale aby ich ústa a životný postoj vyznávali jasné "NIE!" drogám.




 
Mgr. Denisa Špániková