4. mája 2018
POZNÁTE BEETHOVENA?
(SLOVENSKÁ FILHARMÓNIA - 4. stretnutie)

Dnešný koncert bol z dvoch dôvodov špeciálny. Prvý z dôvodov bol, že išlo o posledné zo štyroch stretnutí, ktoré Slovenská Filharmónia naplánovala. Druhý dôvod bol umelecký - celý koncert bol venovaný velikánovi klasickej hudby Ludwigovi van Beethovenovi. Azda najviac ukážok jeho diel bolo z jeho Symfónie č. 7 A dur, op. 92, no odzneli aj iné ukážky jeho dobre známych diel.

Vystupujúci umelci to mali veľmi ťažké. Šlo totiž o Symfonický orchester Konzervatória v Bratislave, ktorému dirigovali páni Juraj Jartim a Tomáš Köppl. Program oživili aj tanečnice Katarína Nogeová a Martina Žembová, ktoré svojimi nezvyčajnými pantomimickými kreáciami rozosmiali detské tváre.

Po skončení koncertu pedagógovia zo všetkých škôl prevzali pre svojich žiakov Osvedčenia o účasti, ktoré potom v škole rozdali. Žiaci tak získali pamiatku na skvelé štyri koncerty, ktoré im zaujímavou formou priblížili klasickú hudbu.

A na záver by sme mohli pridať ešte myšlienku Ludwiga van Beethovena, ktorý napísal Eliške list a do neho vložil aj malú klavírnu skladbu "Pre Elišku". V knihe L. Lockwooda "Beethoven" sa píše táto myšlienka, nad ktorou sa môžeme aj my zamyslieť:

"Cvič aj naďalej, zdokonaľuj sa v hraní a pamätaj si: Pravý umelec vždy pred sebou vidí svoj cieľ, ale nikdy ho nedosiahne. Nikdy so sebou nie je natoľko spokojný. Vždy sa je v čom zdokonaľovať."