13. septembra 2017
BIOFARMA STUPAVA

Začal sa školský rok a žiaci našej školy už začali naplno zarezávať. S veľkým potešením však prijali mladší žiaci našej školy pozvanie na výlet na Biofarmu blízko Stupavy, ktorý zorganizovala pani učiteľka Mgr. Tánička Kovaľová.

Krátko predtým, ako hodiny odbíjali pol desiatej, sa pred našou školou zastavil autobus. Žiaci ledva vydržali, kým smeli nastúpiť doň, veď - kto by sa netešil na výlet? Autobus nás previezol Bratislavou. Nevadili nám ani upchaté križovatky, lebo nás hriala túžba byť v prírode, medzi zvieratkami.

Pán, ktorý nás sprevádzal, nám na veľkých tabuliach s maľbami ukázal domáce hospodárstvo, ktoré živilo voľakedy gazdov a gazdinky. Porozprával nám, ako sa voľakedy vyrábalo maslo, syr a iné mliečne výrobky.

Potom sme sa pobrali k zvieratám. Čakali nás koník Čárli, somárik, kravička, teliatko, prasiatko, kačice, husi, sliepky, kohúty,... Slovom - tie najrozličnejšie zvieratá bežnej farmy. Niektoré deti, keďže vyrastajú väčšinou v meste, nemali doteraz možnosť vidieť niektoré zvieratá naživo. Pre nich to bol isto veľký zážitok.

Biofarma pri Stupave sa však môže pochváliť aj tým, že chovajú diviaka. Pán sprievodca ho pred nami kŕmil. Deti videli jeho povestné kly, ktorými môže poraniť turistu, ktorý ho neopatrnosťou vyruší a vyľaká. Tento diviak však bol prítulný. No aj tak - najbezpečnejšie je, keď sa na nás díva z jednej strany oplotenia, a my na neho z druhej strany.

A potom nás čakal ešte jeden veľký zážitok. Ten pán, ktorý nás sprevádzal, zapriahol ťažného koníka, ktorého sme ešte len pred chvíľkou videli v postrieške, do voza a deti sa rozdelili do troch skupiniek. Po skupinkách nasadli do voza a odviezli sa po okolí. Myslíte si, že tí najmenší sa báli? Nie, boli totiž v doprovode svojich pani učiteliek a starších kamarátov. Kto by sa potom bál?

Čas sa však nemilosrdne napĺňal, a hoci by sme tu radi ostali celý deň, museli sme sa pomaly so zvieratkami a s pánom sprievodcom rozlúčiť. Nasadli sme do autobusu a vracali sme sa do školy. No niektoré deti hovorili, že nabudúce by sme mohli ostať na celý deň, lebo to prostredie bolo naozaj krásne. Dnešný deň bol naozaj plný zážitkov a príjemného oddychu v prírode.