11. apríla 2017
BESIEDKA K SVETOVÉMU DŇU POVEDOMIA O AUTIZME

Každý rok si 2. apríla pripomíname Svetový deň povedomia o autizme. Cieľom tejto kampane je začleniť ľudí s autizmom do spoločnosti a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život.

Autizmus je charakterizovaný medzi inými aj nedostatkami v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Práve tieto problémy sú spojené s poruchami verbálnej reči. Autizmus uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, sťažuje mu schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy. Pre nedostatočnú predstavivosť sa ľudia s autizmom venujú často limitovanému množstvu stereotypných činností. Následkom toho sa títo ľudia dlhé desaťročia nachádzali na okraji spoločnosti.

V tento deň vyjadrujeme podporu ľuďom s autizmom a ich blízkym aj tým, že si obliekame niečo modré. Modrá farba totiž symbolizuje komunikáciu. Významné budovy a stavby sa po celom svete rozžiaria na modro. Aj týmto spôsobom sa kampaň snaží upozorniť na to, že ľudia s autizmom sú medzi nami, zvýšiť informovanosť o problematike autizmu, prekonať predsudky o ľuďoch s autizmom, vzbudiť o nich záujem a tak napomôcť ich začleneniu do spoločnosti.

Na našej škole sme si tento deň oslávili 11. apríla 2017. Žiaci spolu s pani učiteľkami si pripravili bohatý kultúrny program, v ktorom sme videli tanček, scénky, počuli básničky a krásny spev našich detí. Program sprevádzala pani učiteľka Mgr. Janka Slováková, hudbu a zvukové pozadie programu mixoval pán učiteľ Mgr. Anton Balogh. Pozvaní hostia z Ministerstva školstva sa mohli sami presvedčiť o tom, akí sú naši žiaci šikovní, talentovaní a že osoby s autizmom majú svoje miesto v našej spoločnosti, v našej škole a v našich rodinách.

Záznam z programu urobila aj TV Lux, ktorú odvysielala o dva dni neskôr, vo štvrtok 13. apríla 2017, v "Krátkych správach".




 
Mgr. Janka Slováková