16. novembra 2016
SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE MIESTNOSTI NA VYPAĽOVANIE KERAMICKÝCH VÝROBKOV

A je to tu!

Zobudili sme sa do daždivého jesenného školského dňa. Ako každý iný deň, aj dnes nás naše kroky zaviedli do školy, aby sme sa čo-to naučili, strávili príjemné chvíle s kamarátmi a tešili sa zo všetkého, čo nám náš každodenný život ponúka.

Ale tento deň je pre našich žiakov niečím aj výnimočný. Okrem toho, že sa tešíme na zajtrajšie voľno z dôvodu štátneho sviatku, ktorý je Dňom boja za slobodu a demokraciu, a zároveň aj 27. výročím Nežnej revolúcie, je tu ešte jeden dôvod:

Dnešný deň je zvláštny aj preto, že nadišla konečne tá slávnostná chvíľa, kedy sa dvere našej novovytvorenej miestnosti na vypaľovanie keramických výrobkov slávnostne otvorili. Do našej školy totiž pribudla čistá nová keramická pec, ktorá bude vysokými teplotami vypaľovať hlinené výrobky, ktoré žiaci našej školy vlastnoručne vyrobia a po vypálení naglazujú.

Veľká vďaka patrí občianskemu združeniu NÁDEJ NA ŽIVOT pod vedením p. Ing. Aničky Šalgovičovej a jej dcérky Andrejky Šalgovičovej. Bez tohto sponzorského daru by tu pec nebola.

Jednou z foriem prejavenia vďačnosti bol aj krátky program, ktorý moderoval p. učiteľ Mgr. Anton Balogh, ktorý po krátkom uvítaní odovzdal slovo našej pani riaditeľke Mgr. Eleonóre Kostolanskej. Pani riaditeľka sa v mene našej školy poďakovala pani Šalgovičovej za jej veľkú pomoc a odovzdala jej darček - kvietok a dva keramické výrobky, ktoré zhotovili naše deti. Potom pani Šalgovičová a pani riaditeľka slávnostne prestrihli pásku a otvorili dvere novej miestnosti. Pani Šalgovičovú sme veľmi potešili množstvom rôznych keramických výrobkov, ktoré naši žiaci už vyrobili a ktoré sú už pripravené na vypálenie a následné ďalšie spracovanie.

Program potom pokračoval krátkymi informáciami o histórii hrnčiarstva, jednoduchom spôsobe výroby, sušení, vypaľovaní keramických výrobkov a o význame keramiky pre deti. V rámci programu vystúpili aj žiaci Markus Krchňák a Martin Kiczeg, ktorí spolu zarecitovali básničku "Dziny, dziny, dziny", ďalej Daniel Becz, Carlos Da Silva a Tomáš Mészáros zarecitovali básničku "Svietnik", a do programu prispel aj Vilko Fiala, ktorý nám všetkým prečítal veľmi dojímavý príbeh "O smutnom hrnčiarovi".

Po skončení programu sme si v jedálni našej školy urobili spoločnú fotografiu a potom si všetky deti, ktoré prišli na program, mohli pozrieť keramické výrobky žiakov, ktorí chodia na keramický krúžok.

Naši žiaci, ktorí navštevujú keramický krúžok, sa už veľmi tešia na svoje prvé, už v našej vlastnej peci vypálené výrobky. Tie budú zdobiť interiér našej školy, prezentovať našu školu v rôznych výtvarných projektoch a tiež ponúkané na vianočnom bazáre, ktorý sa tradične koná každý rok na našej škole.

A našim sponzorom ešte raz srdečne ĎAKUJEME!!!




 
Mgr. Anton Balogh