17. júna 2016
P U T U J E M E     P O     D U N A J I
(Výlet loďou na Devín)

Naša škola už dlhšiu dobu spolupracuje s Detskou organizáciou Bratislavský Fénix, ktorá rento rok zorganizovala podujatie "Putujeme po Dunaji". Akcie sa zúčastnili vybraní žiaci niekoľkých bratislavských špeciálnych základných škôl. Z našej školy sa zúčastnilo celkom 10 detí.

Výletná loď Prešov sa naplnila deťmi a krátko pred desiatou vyrazila na plavbu hore tokom rieky Dunaj. Cieľovou stanicou bol osobný prístav pri Devíne. Cestou sme obdivovali majestátne bratislavské stavby na brehoch rieky Dunaj, deti spoznali aj Bratislavský hrad a vedľa sa nachádzajúci parlament. Loď preplávala aj popod most Lafranconi, odkiaľ sme videli už len veľké a husté lesy Sihote. Niektoré naše deti sa plavili loďou prvý raz. Pre nich to bol nezabudnuteľný zážitok. Počiatočný drobný strach vystriedala radosť z plavby na lodi, ktorá sa na vlnách knísala. Niekoľko razy preplávali vedľa nás i väčšie lode a vlny Dunaja sa trochu viac zdvihli. Deti sa tak vytešovali z výraznejších pohybov lode. O štvrť na dvanásť sme dorazili do cieľa.

Po vylodení sa sme si pochutnali na výbornom obede, a potom nasledovala "čerešnička na torte" - zmrzlina. Keď sa deti najedli dosýta, nastal čas ísť ďalej. Navštívili sme samotný hrad Devín, obzreli sme si múry hradu a pospomínali sme si na hodiny dejepisu, keď sme sa učili o významoch hradov. Len si predstavme: múry tohto hradu majú viac ako 1.200 rokov. Žiaľ, hrad neostal celý, lebo ho na začiatku 19. storočia francúzsky cisár Napoleón dal vyhodiť do vzduchu, a odvtedy chátral.

Na nádvorí hradu sa nachádza studnička, ktorá je hlboká 55 metrov. Deti by radi hodili do studne kamene alebo peniaze pre šťastie, no to, čo sme mohli hodiť do studne, bolo vedro vody. Deti tichúčko počúvali, kedy započujú šplechnutie vody.

Navštívili sme aj miestne múzeum, kde deti mohli vidieť archeologické vykopávky z okolia devínskeho hradu - rozličné úlomky nádob, oštepy, kopije, kosáky, zbrane, radlice, motyky. Tie svedčia o civilizácii, ktorá na tomto území našla svoj domov, bránila ho a obrábala ho.

No a po peknej prehliadke bol už čas nasadnúť späť na loď a vrátiť sa nazad. O pol druhej odplávala loď z osobného devínskeho prístavu, ale už o druhej sme boli v osobnom prístave v Bratislave. Darmo, po prúde sa pláva ľahšie ako proti prúdu.

Deťom sa akcia veľmi páčila. Tešia sa na ďalšiu akciu Detskej organizácie Bratislavský Fénix, ktorej aj touto cestou za výnimočné zážitky veľmi pekne ďakujeme.