30. septembra 2015
ČINOHRA SND
"AKO SA LOMIDREVO STAL KRÁĽOM"

Jedno slovenské príslovie hovorí: "Trochu kultúry nezaškodí..." A hlavne, ak tou kultúrou myslíme nejaké divadelné predstavenie, ktoré zabaví, rozosmeje či poučí nielen deti, ale aj dospelých. Hovoríme o humornej rozprávke "Ako sa Lomidrevo stal kráľom", ktorého autorom je známy básnik a spisovateľ Ľubomír Feldek. Dostali sme totiž vstupenky na Činohru Slovenského národného divadla, ktoré nám vybavila pani Ing. Anička Šalgovičová. Deti sa na túto rozprávku veľmi tešili.

Je to príbeh vskutku shakespearovský, plný lásky, priateľstva, odvahy a múdrosti, ale aj zrady, zbabelosti a pýchy,“ hovorí skúsený režisér Ondrej Spišák. Starej, ale jarej žene sa narodí veľký, mocný, neobyčajný chlapec, ktorému dali meno Lomidrevo, lebo holými rukami vytrhával hrubé stromy aj s koreňmi. Keď mal sedemnásť rokov, vybral sa do sveta, kde stretol iných tatranských obrov Miesiželeza a Valivrcha, a rozhodli sa spoločne oslobodiť tri krásne princezné, ktoré väznili zlí draci.

Humorná rozprávka, ktorá zabaví nielen deti, ale aj dospelých, sa našim žiakom veľmi páčila, a už sa tešia na ďalšie divadelné predstavenie. Pani Ing. Aničke Šalgovičovej zároveň ďakujeme za možnosť vidieť túto krásnu rozprávku.

Bližšie, oficiálne informácie o rozprávke "Ako sa Lomidrevo stal kráľom" nájdete tu.